Od glasbe k poeziji – pogovor z dr. Andrejem Rijavcem

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 11.00


Zasl. prof. dr. Andrej Rijavec je prepoznavno ime slovenske muzikologije. Poleg znanstvenega in pedagoškega delovanja v okviru Oddelka za muzikologijo Filozofske fakultete UL, je tudi soustanovitelj in prvi predsednik Slovenskega muzikološkega društva ter prvi Mantuanijev nagrajenec. V zadnjem desetletju se je posvečal prevajanju slovenske poezije v angleški jezik. O prvih spodbudah, na novo odkritem talentu, pasteh in zahtevnosti prevajanja pesmi v angleščino bo spregovoril z dr. Andrejem Missonom.

Aktualni izzivi slovenske muzikologije – okrogla miza


Ponedeljek, 2. 10. 2017, 18.00
Kogojeva dvorana Društva slovenskih skladateljev,
Trg francoske revolucije 6/I, Ljubljana

Muzikologi delujejo na različnih glasbenokulturnih področjih: njihovo delovanje je tesno povezano z glasbo, glasbeniki in glasbenim prostorom današnjega časa v najširšem smislu. Na kakšen način se pri nas srečujeta glasbeno življenje in muzikološko delo, kakšni so pogledi na manifestacije stroke v povezavi s potrebami in zahtevami slovenskega glasbenega prostora so vprašanja, o katerih bodo v pogovoru z dr. Katarino Bogunović Hočevar razpravljali dr. Matjaž Barbo (Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete UL), Ingrid Gortan (Cankarjev dom Ljubljana​), Veronika Brvar (Glasbena matica Ljubljana), Nenad Firšt (Društvo slovenskih skladateljev), Maja Kojc (Simfoniki RTV) in Marko Vatovec (Akademija za glasbo UL).

Dogodek bo potekal v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev.

Dan odprtih vrat Muzikološkega inštituta ZRC SAZU


Torek, 3. 10. 2017, 10.00–13.00
Muzikološki inštitut ZRC SAZU,
Novi trg 4, Ljubljana

Sodelavci Muzikološkega inštituta ZRC SAZU bodo med 10. in 13. uro prijazno sprejeli vsakogar, ki ga zanima delovanje te osrednje slovenske muzikološke raziskovalne institucije. Obiskovalci se bodo lahko seznanili z delom inštituta ter si ogledali prostore, v katerih domuje. Na voljo jim bodo tudi brezplačni izvodi nekaterih starejših inštitutskih publikacij.

Dogodek bo potekal v sodelovanju z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU.

Glasbeni viri in informacijska tehnologija – predstavitev mag. Zorana Krstulovića


Torek, 3. 10. 2017, 10.30
Narodna in univerzitetna knjižnica,
Turjaška 1, Ljubljana

Prejemnik Mantuanijevega priznanja mag. Zoran Krstulović bo obiskovalcem spregovoril o svojih dolgoletnih izkušnjah s področja digitalizacije glasbenega gradiva ter predstavil aktualne izzive na tem področju.

Dogodek bo potekal v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico.

Mit o Arkadiji (koncert iz cikla Harmonia concertans – Stara glasba na Novem trgu) s predkoncertnim pogovorom


Torek, 3. 10. 2017, 19.00 (predkoncertni pogovor), 20.00 (koncert)
Mala dvorana ZRC SAZU, Novi trg 4, Ljubljana (predkoncertni pogovor),
Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana (koncert)

Na predkoncertnem pogovoru, ki ga bo vodil dr. Klemen Grabnar, boste lahko slišali, kako nastaja cikel koncertov stare glasbe na ustreznih zgodovinskih glasbilih HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu, kdo ga pravzaprav prireja in še marsikaj drugega.

Spored koncerta: Scarlatti, Pasquini, Händel, Alborca Izvajalci: Ansambel Musica cubicularis in Barbara Kozelj, mezzosopran

Več informacij o koncertu: http://hc.zrc-sazu.si/.
Dogodek bo potekal v sodelovanju z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU.

Srečanje z muzikologinjo Katjo Virant Iršič in prikaz glasbenega poustvarjanja dijakov SVŠGL


Sreda, 4. 10. 2017, 12.00
Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana,
Kardeljeva ploščad 16, Ljubljana (učilnica 336) ​

​Muzikologinja Katja Virant Iršič že vrsto let deluje kot profesorica glasbe na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana (SVŠGL). Po krajšem nastopu Inštrumentalnega sestava dijakov SVŠGL in lutkovni predstavi z glasbo, izvajano v živo, bo v pogovoru z mag. Lidijo Podlesnik Tomášikovo spregovorila o svojem glasbenopedagoškem delu.

Inštrumentalni sestav dijakov SVŠGL je po zasedbi inštrumentov nestandarden in se z vsakim šolskim letom spreminja. Ljubezen do glasbe združuje glasbenike vseh programov SVŠGL (predšolska vzgoja, splošna gimnazija, dramsko - gledališka smer, gledališče in film in sodobni ples). Izvajajo priredbe klasične in ljudske glasbe, nastopajo pa revijah, festivalih, državnih tekmovanjih in drugod. Izvajalci: Tina Rovšek – kljunasta flavta, Nina Svetina – prečna flavta, Jernej Jocif – saksofon, Monika Vodlan, Lana Savič, Vesna Nika Trdin, Eva Liza Šobot – violina, Rok Filej – harmonika, Eva Mrak – klavir.

Lutkovna predstava je timski projekt dijakov in profesorjev programa predšolske vzgoje SVŠGL. Njena posebna vrednost je vsakokrat v živo izvajana glasba. Dijaki v procesu priprave spoznavajo posamezne stopnje (izdelava lutk, delo s tekstom, priprava glasbe) in po svojih zmožnostih in talentih soustvarjajo končno podobo predstave.

Dogodek bo potekal v sodelovanju s Srednjo vzgojiteljsko šolo in gimnazijo Ljubljana.

Najnovejši prikazi zgodovine slovenske glasbe – izzivi in dileme


Sreda, 4. 10. 2017, 18.00
Lajovčeva dvorana, Glasbena matica Ljubljana,
Vegova ulica 5, Ljubljana

Po šestih desetletjih od izida monumentalnega dela akad. prof. dr. Dragotina Cvetka smo danes priča nastajanju najnovejših prikazov zgodovine slovenske glasbe. Pri njihovem snovanju so se avtorji soočali s konceptualnimi, metodološkimi ter vsebinskimi vprašanji in dilemami. Na kakšen način so le-te razreševali, bodo v pogovoru s Tomažem Rauchom spregovorili Mantuanijevi nagrajenci dr. Nataša Cigoj Krstulović, dr. Darja Koter, dr. Gregor Pompe in dr. Jurij Snoj, avtorji že nastalih oz. nastajajočih monografij o zgodovini slovenske glasbe.

Dogodek bo potekal v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana.

Klavirski recital: 1917


Sreda, 4. 10. 2017, 20.00
Lajovčeva dvorana, Glasbena matica Ljubljana,
Vegova ulica 5, Ljubljana

Ob stoletnici vrhunca prve svetovne morije, s kakršno se svet do tedaj še ni soočil, bodo v izvedbi študentov Akademije za glasbo v Ljubljani zazvenele klavirske skladbe, nastale ravno v letu 1917. Skupaj z literarno stvaritvijo ameriškega pisatelja Walda Franka – Preludij k Poeziji iz 1917 – bo izbrana klavirska retrospektiva poskušala orisati poglavitne kulturnozgodovinske okoliščine in glasbenoestetske vrednote medvojnega časa ter značilnosti vsesplošnega stanja duha, ki je prežemal takratne množice.

Program: Nadia Boulanger, Vers la vie nouvelle
Alfredo Casella, A Notte Alta, Op. 30
Karol Szymanowski, Etudes, op. 33    
Charles Griffes, Klavirska sonata
Erik Satie, Sonatine bureaucratique

Izvajalci: študenti Akademije za glasbo UL Eva Dobnikar, Špela Horvat, Kristina Golob, Rikardo Janjoš in Helena Kreuh, študent Oddelka za muzikologijo FF UL Lovrenc Rogelj.

Koncert organizira Študentska sekcija SMD v sodelovanju z Radiem Slovenija in Glasbeno matico Ljubljana.
 

Muzikološki inštitut ZRC SAZU na prelomu stoletij (1992–2004) – predavanje dr. Ivana Klemenčiča


Četrtek, 5. 10. 2017, 11.00

Mala dvorana ZRC SAZU,
Novi trg 4, Ljubljana

Dr. Ivan Klemenčič, dolgoletni predstojnik Muzikološkega inštituta ZRC SAZU, bo predstavil delovanje te osrednje slovenske muzikološke raziskovalne institucije v času njegovega vodstva.

Dogodek bo potekal v sodelovanju z MuzikoIoškim inštitutom ZRC SAZU.  

Muzikologija v slovenskem prostoru: medgeneracijsko srečanje

Četrtek, 5. 10. 2017, 18.00
Kazinska dvorana, Kongresni trg 1, Ljubljana

Medgeneracijsko srečanje bo srečanje muzikologov vseh generacij, ki delujejo na najrazličnejših področjih našega glasbenega prostora. V uvodnem pogovoru, ki ga bo vodil mag. Tomaž Faganel, se bodo predstavile štiri muzikologinje, od katerih je vsaka odmevno in prepoznavno zaznamovala svoje področje: dr. Metoda Kokole – znanost, Mira Voglar – glasbeno didaktiko in pedagogiko, mag. Monika Kartin – glasbeni menedžment in mag. Simona Moličnik – medije.

Dogodek bo potekal v sodelovanju z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete UL in Akademijo za glasbo UL.