Predavanje Fabia Niedra

Muzikološko društvo v sodelovanju z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU vabi na predavanje Fabia Niedra z naslovom Alban Berg, Schliesse mir die Augen beide: Tonalno-dodekafonska razmerja. Predavanje bo v torek, 7. 1. 2014, ob 18.00 v mali dvorani ZRC SAZU (Novi trg 4, II. nadstropje). 


V svojem predavanju bo profesor Nieder predstavil razmerja, ki jih je odkril med Bergovo prvo verzijo samospeva Schliesse mir die Augen beide iz leta 1907 in drugo (dodekafonsko) verzijo iz leta 1925. Kot sam pravi: “Gre za tonalni in dodekafonski način razumevanja besedila, za dva različna, a paralelna načina uglasbitve besedila Theodorja Storma.”

Fabio Nieder, tržaški glasbenik z italijanskim in nemškim potnim listom, že vrsto let uspešno deluje kot skladatelj, pianist in dirigent. Njegova sodelovanja vključujejo imena, kot so Elizabeth Schwarzkopf, Barbara Hannigan, Olga Neuwirth, Luciana Abbado Pestalozza, Luciano Berio, Salvatore Sciarrino, Klangforum Wien, Atlas Ensemble, Nieuw Ensemble in še bi lahko naštevali. Kot profesor kompozicije in analize trenutno poučuje na tržaškem Konservatoriju Giuseppa Tartinija, vodil pa je tudi seminarje v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Franciji, Estoniji, Latviji, na Nizozemskem in Madžarskem, v ZDA (Harvard, Columbia University) ter v Sloveniji (Dolenjske toplice, Ljubljana). Je redni gost na italijanskih festivalih, kot so Biennale Musica v Benetkah, MITO v Milanu in Torinu in Milano Musica. Novembra mu je Accademia dei Lincei iz Rima podelila prestižno nagrado Antonio Feltrinelli in mu tako po vzoru Stravinskega, Dallapiccole, Beria, Kurtága in Sciarrina omogočila, da se predstavi kot eden izmed najzanimivejših skladateljev na trenutni svetovni sceni.