Slovenska glasba v primežu kulturne politike – okrogla miza

Torek, 6. november 2018, 17.00
Kogojeva dvorana Društva slovenskih skladateljev,
Trg francoske revolucije 6/I, Ljubljana

Podobno kot ostale umetnosti se tudi slovenska glasba danes sooča s številnimi izzivi, dvomi in vprašanji, ki so mnogokrat tesno povezani z (ne)učinkovito kulturno politiko. Na okrogli mizi, ki jo bo vodila predsednica SMD, dr. Katarina Bogunović Hočevar, bodo razpravljavci predstavnik Ministrstva za kulturo, Veronika Brvar (Glasbena matica Ljubljana, revija Glasna), Nenad Firšt (Društvo slovenskih skladateljev), Pavla Jarc (Kulturni dom Nova Gorica), Nejc Sukljan (Oddelek za muzikologijo FF UL) in Marko Vatovec (Akademija za glasbo UL) z različnih gledišč poskušali osvetliti stanje v kulturni politiki na področju glasbe in možnosti za morebitne potrebne spremembe.

Dogodek poteka v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev.

Moteti iz koprske stolnice v času Antonia Tarsie (koncert in predkoncertni pogovor)

Torek, 6. november 2018,
19.00 (pogovor): Mala dvorana ZRC SAZU, Novi trg 4, Ljubljana
20.00 (koncert): Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Na predkoncertnem pogovoru, ki ga bo vodila dr. Metoda Kokole, bo umetniški vodja mag. Domen Marinčič spregovoril o izvajalskih posebnostih baročne glasbe iz arhiva koprske stolnice, povezanim z Antoniom Tarsio (1643–1722). Na koncertu cikla Harmonia concertans – Stara glasba na Novem trgu bodo nekateri moteti zazveneli po treh stoletjih.

Izvajalci:
Siri Karoline Thornhill (sopran),
Kamila Mazalová (mezzosopran),
Matthew Baker (bas) &
ansambel Musica cubicularis

Vstopnice po enotni ceni 6 € so na voljo na blagajni knjigarne Azil na Novem trgu 2 v Ljubljani.
Več na http://hc.zrc-sazu.si/.

Srečanje z muzikologinjo Mojco Menart

Sreda, 7. november 2018, 11.00
Mala dvorana ZRC SAZU,
Novi trg 4, Ljubljana 

Mojco Menart, vodjo založniške dejavnosti ZKP RTV Slovenija, poznamo tudi kot odgovorno urednico nekdanjega Glasbenega programa Radia Slovenija, programsko direktorico TV Slovenija in direktorico Slovenske Filharmonije (1998–2002). Spregovorila bo o pomenu stroke na glasbenozaložniškem področju. Predstavila bo delovanje Založbe RTV Slovenija ter osvetlila njen glasbenokulturni pomen v našem prostoru. Bogate in neprecenljive so tudi izkušnje, ki jih ima na področju glasbenih medijev.

Dogodek bo potekal v sodelovanju z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU in Založbo RTV Slovenija.

Nina Šenk: Violinski koncert Lucijana Marije Škerjanca

Sreda, 7. november 2018, 17.00
Lajovčeva dvorana, Glasbena matica Ljubljana,
Vegova ulica 5, Ljubljana

Violinski koncert Lucijana Marije Škerjanca (1927) je na svoj krst moral počakati vse do leta 2017, ko smo ga lahko slišali v okviru Slovenskih glasbenih dnevov. Močno pričakovana izvedba je obudila ponovni premislek o delu, predvsem pa je odprla dileme ob opazovanju kompozicije, ki uhaja pričakovanim normam zvrsti. Analitični uvid v kontroverzno delo opozarja na Škerjančeva iskanja, obenem pa postavlja nova vprašanja. Pogled na skladatelja s skladateljskega vidika bo predstavila Nina Šenk.

Dogodek poteka v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana.

Pogovor z Mantuanijevim nagrajencem 2018 in medgeneracijsko srečanje

Četrtek, 8. november 2018, 17.00
Kazinska dvorana,
Kongresni trg 1, Ljubljana

Slovensko muzikološko društvo od leta 2004 bienalno podeljuje Mantuanijevo nagrado za življenjsko delo na področju muzikologije. Mantuanijevo nagrado za leto 2018 bo prejel dr. Borut Loparnik, ki bo v pogovoru z mag. Tomažem Faganelom spregovoril o svoji strokovni poti na področju muzikologije. Svečani podelitvi nagrade in priložnostnemu pogovoru z nagrajencem bo sledilo medgeneracijsko srečanje muzikologov in srečanje alumnov Oddelka za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Dogodek poteka v sodelovanju z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete UL in Akademijo za glasbo UL.