Video recordings of the International Musicological Conference: “In search of perfect harmony : Giuseppe Tartini’s music and music theory in local and European contexts”

Opening of the conference and welcome speeches Prof. Dr ROMAN KUHAR (Dean of the Faculty of Arts) Assist. Prof. Dr ALEŠ NAGODE (Head of the Department of Musicology) Assist. Prof. Dr KATARINA BOGUNOVIĆ HOČEVAR (president of the Slovenian Musicological Society) Mrs....

več...

Silvius Leopold Weiss: Trii z baročno lutnjo (koncert in predkoncertni pogovor)

Četrtek, 17. oktober 2019

19.00 | Mala dvorana ZRC SAZU, Novi trg 4, Ljubljana (pogovor)

20.00 | Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana (koncert)

Koncert bo posvečen glasbi za redko slišano zasedbo tria z obligatno baročno lutnjo, prečno flavto in violončelom. Yasunori Imamura, Anne Freitag in Domen Marinčič bodo izvajali skladbe Bachovih sodobnikov, kot so Weiss, Falckenhagen in Martino. Slišali bomo tudi novo rekonstrukcijo Bachove sonate bwv 1030a. Na pogovoru pred koncertom bosta Tomaž Gržeta in Domen Marinčič predstavila spored, ozadje in izvajalske posebnosti skladb z obligatno lutnjo.

več...

Predstavitev monografij s področja muzikologije, etnomuzikologije in glasbene pedagogike, ki so izšle v zadnjem letu ter medgeneracijsko srečanje

Sreda, 16. oktober 2019

18.00 | Kazina, Viola dvorana, Kongresni trg 1, Ljubljana

V pogovoru z Mojco Menart bodo avtorji predstavili, osvetlili ali problematizirali nekatere vsebinske poudarke in vprašanja svojih znanstvenih monografij. Predstavitvi bogate znanstvene bere stroke bo sledilo medgeneracijsko srečanje muzikologov in etnomuzikologov ter srečanje alumnov Oddelka za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

več...

Koncert samospevov: Aco Aleksander Bišćević

Torek, 15. oktober 2019

19.30 | Križanke, Viteška dvorana, Trg francoske revolucije 1, Ljubljana

Ni prav pogosto, da koncert samospevov poustvari en sam izvajalec, zato bo koncertu Aca Aleksandra Bišćevića še posebej zanimivo prisluhniti. Tenorist in čembalist, ki je študiral na ljubljanski Akademiji za glasbo in salzburškem Mozarteumu, danes pa se vedno bolj uveljavlja na mednarodnih opernih in koncertnih odrih, bo izvedel niz Schubertovih samospevov. Koncert je del cikla samospevov, ki jih tradicionalno pripravlja Glasbena matica Ljubljana.

več...

Predavanje dr. Thomasa Hochradnerja

Predavanje dr. Thomasa Hochradnerja Še vedno tu? Premislek o sodobnem nacionalnem in regionalnem glasbenem zgodovinopisju
Torek, 15. oktober 2019

16.30 | Filozofska fakulteta UL, predavalnica 535B (5. nadstropje), Aškerčeva 2, Ljubljana

Dr. Thomas Hochradner z Unverze za glasbo in dramske umetnosti Mozarteum iz Salzburga bo v predavanju ponudil razmislek o mestu in možnostih glasbenega zgodovinopisja v sodobnem, digitalnem času.

več...

Koncert ansambla neuverBand

Ponedeljek, 14. oktober 2019

20.00 | Klub Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, Ljubljana

Ansambel neuverBand od svojega nastanka leta 2012 sooblikuje vrhunsko ponudbo sodobne glasbe Basla.

Desetčlanska zasedba, ki nastopa v različnih instrumentalnih kombinacijah, pod umetniškim vodstvom skladatelja Paula Clifta predstavlja tematske sporede glasbe 20. in 21. stoletja, pri čemer veliko pozornost namenja mladim skladateljem, naroča dela pri obetavnih ustvarjalcih in bienalno prireja natečaj Construct Radiate za najboljše nove skladbe.

več...

Predavanje Paula Clifta: Uporaba grafičnih znakov v sodobni glasbi

Predavatelj bo uporabo grafičnih znakov v sodobni glasbi povezal z rabo tabulatur v starejših glasbenih obdobjih in pojasnil, kako so mladi skladatelji kompleksnih sodobnih del prevzeli takšen pristop ter ga prenesli v ustvarjanje v številnih različnih slogih, v proces skiciranja ali zapisa dela. Predavanje bo v angleškem jeziku.

več...

Muzikološki simpozij Preučevanje glasbe na Slovenskem nekoč in danes

Praznovanje 100-letnice ustanovitve Ljubljanske univerze in znotraj nje Filozofske fakultete, kjer od leta 1962 deluje tudi Oddelek za muzikologijo, je nedvomno priložnost za samorefleksijo stroke, za pregled preteklega in aktualnega dela slovenskih muzikologov ter za premislek o izzivih, ki jih pred preučevalce glasbene preteklosti in sedanjosti prinaša prihodnost.

več...