Muzikološko društvo vabi na predavanje mag. Lidije Podlesnik Tomášikove z naslovom Življenje in delo Jožeta Osane (1919–1996). Predavanje bo v četrtek, 21. 11. 2013, ob 16.00 v Trubarjevi hiši literature.

Predavateljica bo predstavila rezultate njene večletne raziskave o življenju in delu slovenskega glasbenika, ki se je rodil in odraščal v Ljubljani, nato pa po letu 1945 deloval v Buenos Airesu in Torontu. V Ljubljani je pridobil temeljito glasbeno znanje in se izpopolnjeval na mojstrskih tečajih klavirja še v Italiji. Preizkušal se je na različnih področjih glasbe, ob praktičnem ukvarjanju z glasbo pa ga je vodila neizčrpna radovednost po spoznavanju bistva glasbe. Kot študent Filozofske fakultete v Ljubljani je zasnoval obsežno delo Uvod v umevanje glasbene umetnosti leta 1944, z izvirnim razmišljanjem o glasbi pa se je v okupirani Ljubljani predstavil z dvema objavama v Dom in svetu. Razmišljanja o filozofiji glasbe je nadgradil v obsežni razpravi Musica perennis letu 1951 in jih v skrajšani obliki predstavil tudi v španskem jeziku leta 1954.

Lidija Podlesnik Tomášiková je diplomirala iz glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani (1992) in iz muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani (1998), kjer je tudi magistrirala (2013). Od leta 1997 je redno zaposlena kot bibliotekarka na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V zadnjih trinajstih letih se je intenzivno posvečala izpopolnjevanju v izvajalski plesni praksi na podlagi preučevanja evropskih virov v razdobju od 15. do 19. stoletja in v 2010 zaključila specialistični študij v okviru Inštituta za historično plesno prakso (IHDP) v Gentu pod mentorstvom Lievna Baerta. Je ustanoviteljica, organizatorica in umetniška vodja KUD Cortesía. Vrsto let je sodelovala na seminarjih stalnega strokovnega izobraževanja za pedagoge na Fakulteti za šport (2003-2009) in Filozofski fakulteti v Ljubljani (2000-2008). Trenutno poučuje starinske plese na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, Akademiji za glasbo in na Filozofski fakulteti v Ljubljani v okviru predmeta Glasba in gib.