Muzikološko društvo v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji vabi na predavanje Fabia Niedra z naslovom Univerzalni jezik Fabia Niederja. Predavanje bo v ponedeljek, 7.4. 2014, ob 18.00 v prostorih Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji (Breg 12).

Fabio Nieder bo predstavil in zaigral svoja najnovejša klavirska dela. V prvem delu bodo obravnavane skladbe, ki jih je navdihnila slovenska ljudska pesem. Drugi del bo zaznamovala globoka vez, ki je Niederja povezovala s kolegom in prijateljem Lucianom Beriom.

Fabio Nieder je skladatelj, pianist in dirigent. Rodil se je v Trstu l. 1957, že dvajset let pa živi v Nemčiji. Študij klavirja in kompozicije je opravil na tržaškem Konservatoriju, kasneje se je izpopolnjeval pri priznanih skladateljih, kot so Witold Lutosławski, Klaus Huber in Yannis Xenakis. Kompozicijo je poučeval na Konservatoriju v Amsterdamu, na Musikhochschule v Stuttgartu in na Konservatoriju v Trstu. V zadnjih letih je vodil mojstrske tečaje v Italiji, Franciji, Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, Estoniji, Litvi, na Madžarskem in Nizozemskem ter v ZDA (Harvard University v Bostonu). Njegovo glasbo izvajajo na najprestižnejših evropskih festivalih, izdajajo pa jo založbe Ricordi iz Milana, Verlag Neue Musik iz Berlina in Universal Edition z Dunaja. Novembra 2013 mu je Accademia dei Lincei iz Rima podelila nagrado Antonio Feltrinelli, eno izmed najvišjih priznanj na kulturnem področju v Italiji.