Muzikološko društvo vabi na predavanje Petre Rakić z naslovom Donaueschingenski glasbeni dnevi. Predavanje bo v ponedeljek, 24. 2. 2014, ob 18.30 v Trubarjevi hiši literature.

Donaueschingenski glasbeni dnevi (Nemčija) je najstarejši festival sodobne glasbe na svetu, ki poteka vsak tretji vikend v oktobru. Kot mednarodno priznan center sodobne glasbene umetnosti se ga označuje za prototip ostalim tovrstno specializiranim festivalom. V prejšnjem stoletju je odigral ključno vlogo pri uveljavitvi osrednjih skladateljskih imen, danes pa skuša biti v koraku s časom: predstavlja krstna dela še neuveljavljenih in vodilnih sodobnih skladateljev ter vključuje filmsko in jazz glasbo, multimedijske projekcije, umetniške performanse in zvočne inštalacije.

Obravnavane teme na predavanju bodo vezane na zadnjo edicijo festivala Nova glasba v velikih oblikah, ki se ga je predavateljica udeležila v okviru programa za študente Naslednja generacija.Govora bo o povezavah z našim prostorom, estetskem premisleku o današnji glasbi, zasičenosti z informacijami, problematiki daljših in kompleksnejših glasbenih oblik, festivalskem škandalnem značaju ter sodelujočih zasedbah in skladateljih.

Petra Rakić (1992) je leta 2013 diplomirala na Oddelku za muzikologijo FF v Ljubljani, kjer trenutno nadaljuje študij na magistrski stopnji. Kot avtorica prispevkovin članica uredniškega odbora revije Glasna že dve leti redno sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije.  Med leti 2008 in 2011 je delovala kot organizatorka in predsednica upravnega odbora Dijaške skupnosti Ljubljana (ŠOUL). Bila je članica MeMPZ Veter, APZ Tone Tomšič UL in KZ Ave ter se neformalno učila zborovskega petja pod vrhunskim umetniškim vodstvom. Trenutno poje v Komornem zboru Utopija in realnost, ki ga vodita Urša Lah in Ragnar Rasmussen. Od leta 2011 je prejemnica štipendije za nadarjene študente Mestne občine Ljubljana.